Pages

31 Aralık 2011 Cumartesi

Elmalı Kurabiye

Malzemeler
* 200 gr Sana yağı(Oda sıcaklığında)
* 3 su bardağı un(345 gr)
* 2.5 yemek kaşığı yoğurt (100 gr)
* l su bardağı pudra şekeri (125 gr)
* l çay kaşığı kabartma tozu
* l kahve fincanı toz şeker (75 gr)
* l kahve fincanı çekilmiş ceviz(100 gr)
* l tatlı kaşığı tarçın (5gr)
* 2 adet küçük boy ekşi elma
Üstü için:
Pudra şekeri
Elmalı Kurabiye 
* Elmaların kabuğunu soyduktan sonra,çekirdek kısmını çıkartıp rendeleyin.Bir tencereye elmaları ve şekeri koyun, orta ateşte elmalar marmelat halini alana kadar yaklaşık 10-15 dakika pişirin. Piştikten sonra cevizi ve tarçını ekleyip karıştırın,soğumaya bırakın.
* Fırınınızı 180 dereceye ısıtın. Fırın tepsisini yağlayın.
* Kabartma tozunu ve unu tezgaha birlikte eleyin. Ortasını büyükçe bir boşluk bırakarak havuz gibi açın.
* Oda sıcaklığındaki Sana yağını,yoğurdu ve pudra şekerinin yarısını unun ortasına koyarak kaşıkla iyice karıştırın.
* Karışıma etrafından un katarak bir hamur yapın. Hamuru elinizi bırakana kadar yoğurun.
* Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak elde top gibi yuvarlayın.
* Yuvarlanan hamuru elinizle yassı yuvarlak hale getirin.Hamurun ortasına hazırladığınız harçtan l tatlı kaşığı kadar koyun.Hamurun iki tarafını uçları üste gelecek şekilde birleştirin. Parmağınızla hamurun birleşmiş kısmına şekil vererek yapışmasını sağlayın.Bütün hamuru bu şekilde hazırlayın.
* Yağlanmış fırın tepsisine kapatılan kısımları üste gelecek şekilde 3 parmak aralıkla yerleştirin.
* Önceden ısıttığınız fırında yaklaşık 20-25 dakika kurabiyeler altın sarısı renk alana kadar pişirin.Tepsiyi fırından çıkartın,soğuduktan sonra kurabiyeleri servis tabağına alın,üzerine pudra şekeri serperek veya sade olarak servis yapın.

İçli Pilav


malzemeler
6 kişilik
-2 su bardağı pirinç
-250 gram et veya ciğer
-2 yemek kaşığı tereyağı
-1 çay bardağı fıstık veya badem
-1 yemek kaşığı kuşüzümü
-1 tatlı kaşığı şeker
-Tuz, -karabiber
İç PilavPirinç ılık su ile ıslatılır. Etler küçük doğranır. Yıkanır. Tencereye konur. 1 bardak su ile suyunu çekinceye kadar pişirilir. Diğer bir tencerede iki kaşık yağ ile fıstıklar pembeleşinceye kadar karıştırılır. Önceden ıslattığımız pirinç üzerine dökülür, karıştırılır. Kuşüzümü, şeker, tuz ve pişmiş et eklenerek karıştırılır. Üzerine 3 su bardağı sıcak su ilave edilerek kısık ateşte suyunu çekinceye kadar pişirilir. Servis yapılacağı zaman istenirse üzerine karabiber dökülerek yenir. (1 kiplik yemek 430 kalori

Yılbaşı Pastası

Malzemeler :
* 2 adet sade hazır pandispanya,
* 1 paket vanilyalı pasta kreması,
* 1 paket krem şanti,
* Yarım paket kivili-yeşil elmalı jöle,
* 3 su bardağı süt,
* Muz, kivi, ananas (arzu ettiğiniz meyveleri kullanabilirsiniz),
* Pasta süsleri.
1. Pandispanyanın alt kısmını pastayı yapacağınız kaba alarak süt ile ıslatın,
2. Pasta ve krem şantiyi 2 bardak sütle çırparak koyu kıvamlı bir krema elde edin,
3. Islattığınız pandispanyanın üzerini krema ile kaplayın,
Üzerine meyve dilimleri dizin,
4. Meyvelerin üzerine bir kat daha krema sürün,
5. Diğer pandispanyayı kapatın ve sütle ıslatın,
6. Aluminyum folyodan yılbaşı ağacı kalıbı çıkarıp pastanın ortasına koyun ve bastırın,
7. kenarlarını krema ile kaplayın,
8. Ortasına küçük küçük doğadığınız kivileri dizin ve üzerine 1 çay bardağı su ile hazırladığınız jöleyi dökün,
9. Ağacın kök kısmını yapmak için çikolata sosu kullanabilirsiniz,
10. Etrafını pasta süsleriyle süsleyin, Diğer Pastalara bakabilirsiniz.

KÜNEFE


Künefe Tarifi
Antakya’ya gidip de künefe yemeden dönmek olmaz. Künefeleri afiyetle yerken bir de oraların en iyisi Çınaraltı Künefecisi’nden künefe tarifi alınmışsa, işte onun keyfi bambaşka olur…
Şayet birgün yolunuz Antakya’ya düşerse, tarihi Uzunçarşı’da baharat alışverişinizi bitirdikten sonra, çarşıdan çıkmadan Çınaraltı’nda bir mola verin ve oradaki künefecilerden birinde oturup – en az- bir porsiyon künefeyi mutlaka yiyin.
O zamana kadar da, şimdi sizinle paylaşacağım künefe tarifi denemekten korkmayın; sahiden hiç de zor değil.. İyi tereyağ ve bulunabilirse künefe peyniri daha lezzetli olmasını sağlar ama eldeki malzemeyle de tatmin edici bir sonuç almamanız için hiçbir sebep yok.
Künefe Tarifi
1 kg (taze) tel kadayıf
400 gr tereyağ
700 gr tuzsuz peynir (künefe peyniri olsa iyi olur, olmazsa dil peyniri)
Şurubu için:
1 ölçü suya 1 ölçü şeker
Tereyağını eritin.
Tel kadayıfları parçalayıp ayırın.
Künefe Tarifi 1
Tereyağla iyice karıştırın.
Bir tepsiye yayın.
Künefe Tarifi 2
Üzerine parça parça ettiğiniz künefe peyniri veya dil peynirini bolca serpiştirin.
Künefe Tarifi 3
Tekrar tel kadayıfla kapatıp, iyice bastırın.
Ocağın üzerinde, tepsiyi çevire çevire pişirin. (Fırına koymayın.)
Sık sık kontrol edin. Altı kızarınca, omlet gibi çevirin.
Künefe Tarifi 4
İki tarafı da kızardığında ocaktan alın.
Porsiyonlara ayırın.
Künefe Tarifi 5
Daha önce, yarım saat kadar, şeker ve suyu kaynatarak hazırladığınız şurubu ılık olarak üzerine dökün ve servis yapın.
Künefe Tarifi 6
İsterseniz fıstıkla da süsleyebilirsiniz.
Afiyet olsun…

29 Aralık 2011 Perşembe

ÇARŞAF BÖREĞİ


            İşte bizim çarşaf böreği.Çarşafa sarılmıyor, örtü üzerinde açıldığı için bu adı almış.Ben bu böreğin yapılışını kayınvaldemden öğrendim.Önceleri tek başına yapılamaz diyordum, artık küçük kızların evcilik kurup kaldırması gibi oldu.
           Uzunca anlatacağım şimdi.Bakalım yapmaya özendirebilecek miyim?
            Önce, un,su,tuz ile özlü yumuşak bir hamur yoğuruyoruz.Ölçü yok bende çok üzgünüm.Ama bir tepsi için üç-dört avuç un yeterlidir.Un elenecek,daha önceden eleyip kaldırmış olsanız bile, yoğurmadan mutlaka eleyin.bezeleri hazırlayıp, dinlendirin.bu arada bir kaba bolca sıvı yağ alın, fırça kullanıyorsanız fırçanızı da hazırlayın, iş başlıyor.

     1-Hamur 10-15 cm çapında açılıp, üzeri sıvı yağla yağlanır.

2- Hamurların hepsi açılıp yağlandıktan sonra sıra ile hamurlar açılacak.İlk yağladığımız hamur, bir örtünün üzerine alınır.Kenarlarından çekerek büyütülür.

3-Bu mutfak masamın üzerinde örtüde büyütülmüş hamur.(Her zaman böyle hasarsız olmaz ama, yırtılmalar olabilir)
    4-Hamurun üzerine biraz daha yağ serpiyoruz, iç malzememizi dağıtıyoruz.Veeee bu böreğin en güzel işlerinden biri, örtünün iki kenarından tutup yuvarlıyoruz.Örtüyü kaldırınca hamur kendiliğinden sarılıyor.Karşılıklı iki kişi tutarsa rulolar birleşene kadar hooppp, tmm.
    5- Diğer hamurlar da sıra ile aynı işlemden geçiyor ve üç-dört hamurla tesi aşağıdaki gibi doluyor.Ben mutfak masamın üzerinde yaptığım için hamurlarım biraz küçük oluyor.Normalde açılınca bir sofra bezi büyüklüğünde oluyor ve iki tanesi bir tepsiyi dolduruyor.

        Son üç aşama, ikili rulo şeklindeki hamurları yağlanöış tepsiye döndürerek dolduruyoruz.Üzerine yoğurt-yumurta karışımını bolca sürüyoruz, susam-çörek otu serpiyoruz.Sevmeyenler koymayabilir, böreğin aslında susam-çörek otu yok, ben koyuyorum.Vee fırınnn.
         Yanına da bol köpüklü ayran ya da tavşan kanı çay, afiyet olsun.

MÜCVER

YUMURTA ÖCCESi (MÜCVER)

Malzemeler:
  • 6yumurta
  • 2 demet maydanoz
  • ½ kg taze yeşil soğan
  • 250 gr taze sarımsak
  • 1 demet taze nane
  • 3 yemek kaşığı un
  • Toz kırmızı biber
  • Karabiber
  • Kimyon
    Hazırlanışı: Malzemeler (maydanoz, soğan, sarımsaklı nane) çok ince doğranır.Toz biber, kimyon, karabiber ve tuzla ince doğranan malzeme harmanlanır, un ilave edilip yumurtalar kırılarak karıştırılır. Mücver tavasında kızdırılmış zeytinyağında kaşık kaşık konularak her iki tarafı ayrı ayrı kızartılır. Not : İçine suyu sıkılmış patates rendesi konulursa daha gevrek olur.

ŞEKERPARE

şekerpare

şekerpare
"teyze, öğlen arasında sana geleceğim" dediğim zaman teyzemin cevabı "gel, fotoğraf makineni de getir." oldu. gittiğim zaman teyzem "senin de geleceğini bilseydim daha değişik tarifler yapardım" diyordu ama bence şekerpare diğer tüm yaptıklarını gölgede bırakacak kadar güzel olmuştu...
malzemeler:
  1. şekerpare için:
    • 1 paket margarin, oda sıcaklığında
    • 1 su bardağı pudra şekeri
    • 4 yemek kaşığı irmik
    • 2 yemek kaşığı hindistan cevizi
    • 2 yumurta
    • 4 su bardağı un
    • 1 paket vanilya
    • 1 paket kabartma tozu
  2. şerbeti için:
    • 3 su bardağı şeker
    • 4 su bardağı su
    • yarım limonun suyu
  3. üzerlerine:
    • fındık içi
Şekerparelerin hazırlanması:
1. 1 paket yumuşak margarin, 1 su bardağı pudra şekeri, 4 yemek kaşığı irmik, 2 yemek kaşığı hindistan cevizi, 2 yumurta, 4 su bardağı un, 1 paket vanilya ve 1 paket kabartma tozunu karıştırarak yumuşak bir hamur elde edin. (unu her zamanki gibi azar azar ekleyin.)
2. Hamurdan kurabiye yapar gibi küçük parçalar alıp hafif düzleyin. Hepsini tepsiye dizip üzerlerine birer fındık yerleştirin.
3. Önceden ısıtılmış fırında pişirin.
Şerbetin hazırlanması:
1. 3 su bardağı şekeri ve 4 su bardağı suyu küçük bir tencerede kaynatın. Kaynadıktan 5 dakika sonra yarım limonun suyunu ekleyip kısa bir süre daha kaynatın.
2. Ateşten alıp ılıtın.
3. Şekerpareler piştiği zaman fırından çıkarıp 3 dakika bekletin. 3 dakika sonunda ılık olan şerbeti (püf noktası; şekerpareler sıcak, şerbet ılık olmalı) şekerparelerin üzerine gezdirin.
4. Tepsinin üzerine başka bir tepsi kapatıp servis yapacağınız zamana kadar bekletin.

Tokat Keşkeği





MALZEMESİ 
2 kg Koyun Eti (But veya sırt) (Kemikli Et) 
3 bardak Yarma (Bütün Yarma) 
1 tatlı kaşığı Çemen 
2 baş Sarımsak 
3 çorba kaşığı Tereyağı 
1 bardak Nohut 
Tuz 
Pul Biber 
Karabiber 

Nohut bir gece önceden su ile ıslatılır. İlikli, kemikli et akşamdan çemenlenir ve bekletilir. Etle birlikte bir tencereye konulupnohutlar iyice pişene kadar haşlanır. Büyükçe bir tencereye haşlanmış olan nohut ve etler bir kevgir yardımıyla alınır. Etin suyundan 9 bardak kadar etlerin üzerine dökülür. Eğer et suyu yeterli gelmezse normal su ile takviye edilir. Yarma yıkanır, tencereye konur, sarımsaklar bütün diş olarak ilâve edilir. Çemen az miktarda suda ezilerek tuz, baharat ve tereyağı tencereye konularak kaynatılır. Ağır ateşte pişmeye bırakılır. Kaynamaya başlayınca kısık ateşte ağzı kapalı olarak 2 - 3 saat pişirilir. Yarı pişmiş durumda iken yağı eklenir ve pişmesi tamamlanır. Sıcak servis yapılır. 

NOT: İsteğe göre keşkek suyunu çekince üzeri kızarana dek fırınlanabilir. Taze etle olabileceği gibi kurutulmuş etle de pişebilir. Tahta kaşıkla yenilmesi tercih edilir. Tabaklara dağıtım yapılmaz. Yanında ayran, kuşburnu ezmesi ve turşu tercih edilir.

Tokat'ın Meşhur Bakla Dolması

8/8/2007 - BAKLA DOLMASI



1 KASE KISIRLIK BULGUR
2 KASE KURU İÇ BAKLA
1 KASE DOLMALIK YARMA
3-4 ORTA BOY SOĞAN
BİR TUTAM KURU REYHAN
BİRAZ DEREOTU
2 KAŞIK SALÇA
TUZ KARABİBER PULBİBER

YAPILIŞI

BAKLALAR BİR GÜN ÖNCEDEN ISLATILIR.
KABUKLARI SOYULUP DOĞRANIR
SOĞANLAR İNCE İNCE DOĞRANIR
BULGUR VE YARMA SICAK SUYLA ISLATILIR
BÜTÜN MALZEMELER KARIŞTIRILIR
TUZU ÇIKMIŞ (ASMA) ÜZÜM YAPRAĞINA
SARILIR. TENCEREYE DİZİLİR. KISIK ATEŞTE
PİŞİRİLİR. PİŞERKEN ÜSTÜNE YAĞDA KIZARTILMIŞ
SALÇALI KURUSOĞAN DÖKÜLÜR.

BU GÜN HAZIRLADIĞIM YÖREMİZDE ÇOK YAPILAN BU
YEMEĞİMİZİ SİZİNLE PAYLAŞMAK İSTEDİM.

28 Aralık 2011 Çarşamba

Kadayıf Tatlısı

MALZEMELER:
500 gram kadayıf,
500 gram şeker,
125 gram margarin,
150 gram çekilmiş ceviz içi,
1 limon,
1,5 su bardağı süt.
Tel Kadayıf
YAPILIŞI:
Kadayıflar tepsiye konur. Üstlerine eritilmiş yağ gezdirilir. Elle yavaş yavaş alt üst ederek yağın her tarafa yayılması sağlanır.
Yarısı ayrılır, kalanı tepsinin her tarafına yayılır.
1/2 un ceviz içi serpiştirilip, yayılır. Üstüne ayrılan kadayıflar yerleştirilir. Elle hafif bastırarak her tarafı aynı kalınlığa getirilir.
•Orta hararetli fırına konur. Altı üstü pembeleşinceye kadar pişirilir.
•Fırından alınır alınmaz üstüne sıcak süt dökülür. Üstü bir ka­pakla örtülür.
•Tencereye şeker, limon suyu ve üstünü geçecek kadar su konur. Ateşe oturtulur. “Kıvamlı şurup”hazırlanır.
•Şurup sıcakken, sıcak kadayıfların üstüne dökülür.
•Soğuduktan sonra “baklava dilimleri” şeklinde kesilip tabakla­ra konur.

Zeytinyağlı Biber Dolması

MALZEMELER
1 su bardağı pirinç
½ kg dolmalık biber
3 adet soğan
1 adet domates
2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
2 yemek kaşığı kuş üzümü
1 çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 + ½ su bardağı sıcak su
½ demet nane
½ demet maydanoz
1 tatlı kaşığı kuru fesleğen
Tuz, karabiber
HAZIRLANIŞI
1. Bir tencerede ½ çay bardağı zeytinyağı ile dolmalık fıstıkları pembeleşinceye kadar kavurun.
2. Üzerine ince ince doğradığınız soğanları ekleyip biraz pişirin.
3. Kuş üzümlerini, toz şekeri ve ayıklayıp yıkadığınız pirinci ilave edin.
4. Pirinçler şeffaflaşıncaya kadar kavurun.
5. Tuzu, karabiberi, kuru fesleğeni ve 1 su bardağı sıcak suyu ekleyip pirinç suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirin.
6. İç malzeme pişince, ince ince doğradığınız taze nane ve maydanozu ekleyin, karıştırıp demlenmeye bırakın.
7. Biberleri ayıklayıp yıkayın.
8. İç malzemeyi biberlerin içine doldurun, ağızlarını domates ile kapatın.
9. Bir tencereye yerleştirin.
10. Üzerine ½ çay bardağı zeytinyağı ve ½ su bardağı sıcak suyu ekleyin.
11. Biber kabukları yumuşayıncaya kadar-yaklaşık 20 dakikapişirin.

Hamsi Pilav



Malzemeler:
1 kilo hamsi
bir su bardagi misir unu
tuz

Ici icin:
2 su bardagi pirinc
2 su bardagi su
yarim demet ince dogranmis maydanoz
2 buyuk rendelenmis sogan
1 yemek kasigi kus uzumu
1 yemek kasigi dolmalik fistik
1 tatli kasigi domates salcasi
2 dis rendelenmis sarmisak
karabiber
tuz

Hamsileri yikayip temizleyin. Kilciklarini cikartin. Bir miktar tuz ile karistirip sadece disa gelen kisimlarini misir ununa bulayin. Tavaya birkac yemek kasigi siviyag koyun. Tavanin kenarlarindan baslayarak hamsileri yanyana siralayin. Hamsilerin yarisi tavadan disari sarkacak daha sonra pilavin uzerine dogru kapatmak icin.

Kenarlari bitirdikten sonra tavanin ortasini da hic bosluk kalmayacak sekilde hamsiler yanyana gelecek sekilde doldurun.

Daha onceden hazirladiginin pilavi tavanin icine dokun. Fakat kasikla bastirmayin yoksa pilav hamur oluyor.

Pilavin yapilisi ise soyle:
Soganlari ve salcayi bir miktar sivi yagda kavurduktan sonra pirinc ve tuzu ekleyin. Isterseniz pirincleri biraz kavurabilirsiniz. Daha sonrada suyu ekleyip kapagini kapatin ve en dusuk derecede pilavin suyunu cekmesini saglayin. En son kus uzumu, dolmalik fistik, karabiber, rendelenmis sarmisak ve maydanozu ekleyip karistirin.
En son asama olarak tavanin kenarlarindan sarkan hamsileri pilavin uzerine sirayla kapatin. Pilavin uzerine geri kalan hamsileri yanyana dizip tum yuzeyi kapatin. Tavayi dondererek hamsilerin kizarmasini saglayin. Daha sonra bir kapak veya tepsi yardimiyla pilavi ters cevirip tavayi biraz daha yaglayin ve diger yuzude kazartin.

27 Aralık 2011 Salı

 
Kalburabastı 

Kalburabastı tarifi Malzemeler  1 1/4 su bardağı Su
3 çorba kaşığı Ceviz (dövülmemiş)
1 su bardağı Şeker
1 çay bardağı + 1 çorba kaşığı Sıvı yağ
1/3 su bardağı Maden suyu
2 tatlı kaşığı Limon suyu
1 3/4 su bardağı Un






Yemeğin Tarifi  
Şekeri ve suyu tencereye koyun, 10 dakika kaynatın. Limon suyunu ekleyin, 1-2 taşım daha kaynatıp ocaktan alın, soğumaya bırakın. Unu geniş bir kaba eleyin. Ortasını açıp maden suyunu koyun. Çevresine sıvı yağ gezdirin ve kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlayın. 1-2 dakika yoğurun, 12 beze yapın. Her bezeyi kalbur veya rende üzerine koyun, baş parmak hariç diğer parmaklarla üzerine bastırıp geri çekerek hamuru yassılaştırırken, rende veya kalburun hamuru şekillendirmesini sağlayın. Ortasına 1 çay kaşığı ceviz içi koyun, rulo yapıp kapatın. Tepsiyi 1 yemek kaşığı yağ ile yağlayın. Hamurları dizin. Önceden ısıtılmış orta üstü sıcaklıktaki fırında, pembeleşinceye değin yaklaşık 35 dakika pişirin. Fırından çıkınca, üzerine soğuk şurubu dökün. Soğuk servis yapın.

Tokatımızın Katmeri

Katmer                                        
 
Malzemeler                           
5 Su Bardağı Un
Yeterince Su
Tuz
İçi İçin
1/2 Paket Margarin
3 Çorba Kaşığı Tahin
1 Çorba Kaşığı Sıvı Yağ






Yemeğin Tarifi   5 su bardağı unu genişce bir kaba alalım. Una bir tutam tuz ilave edelim. Ortasını havuz gibi açarak yavaş yavaş su ve sıvı yağ ilave edelim. Yumuşak bir hamur haline gelene dek yoğuralım. Hamuru 15-20 dakika kadar ılık bir yerde dinlendirelim.

Hazırladığımız hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp, eşit büyüklükte bezeler hazırlayalım. İlk bezeyi hafifçe unlanmış bir zeminde oklava ile mantı yufkası inceliğinde açalaım.

Tahin ve erittiğimiz margarini hazırladığımız yufkaların üzerine sürerek rulo yapalım. Bu ruloyu kendi etrafında döndürerek gül böreği yapar gibi saralım. Bütün bezeleri bu şekilde hazırlayalım. Yufkaları, yağının donması için bir süre buzdolabında bekletelim.

Yufkanın açıkta kalan ucunu içe doğru döndürelim. Buzdolabından çıkardıktan sonra çok fazla inceltmeden açalım. Bütün rulolar bitene dek devam edelim. Katmeri saç veya teflon tavada pişirerek servis yapalım.

Yılbaşının vazgeçilmezi

Hindi Dolması

Hindi Dolması 
  Malzemeler
  • Hindi için:
    - 1 adet bütün hindi
    - 1 adet soğan
    - 2-3 diş sarmısak
    - kekik, fesleğen, kırmızı toz biber, karabiber
  • İç pilavı için:
    - 1.5 su bardağı pirinç
    - 1 adet orta boy kuru soğan
    - Yarım paket tereyağ
    - 1 yemek kaşığı çam fıstığı
    - 2 yemek kaşığı kuş üzümü
    - 1 çay kaşığı karabiber
    - 1 çay kaşığı tarçın
    - 1 tatlı kaşığı şeker
    - 1 tatlı kaşığı tuz
Kuru soğanı ve  sarmısakları bir kaba rendeyin. İçerisine baharatları ekleyip,  iyice temizlediginiz, tütsülediginiz hindiye sürün. İyice  yedirin ve iki saat bekletin.
Diğer yandan, iç pilavı hazırlayın. Yarım paket tereyağ içinde ince doğranmış bir adet soğanı kavurun. Çam fıstıklarını ilave edin ve kavurmaya devam edin. Daha sonra pirinci ilave edin ve 10 dakika kadar kavurun. Üzerine bir çay kaşığı karabiber, tarçın, kuş üzümü, tuz, bir tatlı kaşığı toz şekeri ilave edin. Biraz daha kavurup üzerine 1.5 bardak sıcak su ekleyin. 20 dakika kadar kaynatın ve pilavi demlenmeye bırakın.
Hindinin içersine demlenen iç pilavi doldurun ve hindiyi dikin. Tepsinin yarısına kadar su koyup fırına verin ve 4 saat kadar fırında pişirin. Arada sırada  suyundan üzerine gezdirin ki hindi kurumasın.
Ayrıca hindiyi fırına vermeden önce üzerine yoğurt sürerseniz daha iyi kızarmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca Hindi kızardıktan sonra içinin de iyi pişmasi için üzerini folyo ile kaplayıp bir süre daha fırında tutabilirsiniz. Böylece hindiniz yanmayacaktır.

26 Aralık 2011 Pazartesi

Çaylı Kek

Malzemeler:
2,5 çay fincanı, un
3 adet yumurtanın sarısı
2 çay fincanı, toz şeker
1 çay fincanı, soğutulmuş demli çay
1 çay fincanı, sıvıyağ
1 paket kakao
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
Bir miktar, ceviz
2 çay bardağı süt
Hindistancevizi
Yapılışı:
 Karıştırma kabına yumurta sarılarını alalım, üzerine şekeri ilave edelim ve çırpalım. Sonra sırası ile kakao, cay ve sıvıyağı ilave edelim çırpmaya devam edelim. Hazırladığımız karışımdan 1 çay fincanı ayıralım, karışıma un ve vanilyayı katalım karıştırmaya devam edelim. Sütü kabartma tozunu ve cevizi ekleyelim kaşıkla iyice karıştıralım.
Hazırladığımız, kek harcını yağlı kâğıt serdiğimiz cam fırın kabına dökelim. 175 derecelik ısıda yaklaşık 40 dakika pişirelim (içi iyi piştiğine iyice emin olmalıyız) Pişen keki kürdanla üzerini delelim, ayırdığımız 1 çay fincanı harcı çukur bir kâseye alalım üzerine, çayı dökelim ve karıştıralım. Bu karışımı, kekin üzerine yavaş yavaş dökelim, soğumaya bırakalım. Soğuyunca hindistancevizi serpelim, servise sunabiliriz.

Tokatımızın meşhur BATI

BAT


 BAT
Malzemeleri siralayim size :
2 su bardağı ince bulgur
1 su bardağı yeşil mercimek
100 gr. asma yaprağı
2 su bardağı ceviziçi
2 adet sivri biber
2 adet domates
1 yemek kaşığı biber salçası
1 demet maydanoz
Yarım demet dereotu
1 yemek kaşığı reyhan
1 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı nane


YENİLİŞİ

 Asma yapragini elinize aliyorsunuz, sonra karisimdan bir kasik icine koyup, sarmalayip yiyorsunuz.
  BAT
Yaprakları öncelikle sıcak suda haşlanacak Sonra mercimekleri ayiklayip ilik suda 20 dak bekletip suzun, tencereye koyun ve 2 bardak su ilave ederek yumusayana kadar pisirelim. Bulguru ilave edin.
Sogumasini bekleyin, DİKKAT SOĞUK YENİR  soguyunca salca, ince dogranmis yesil biber, kucuk kucuk dogranmis domates, nane, maydanoz, reyhani karisima ilave edin.
Dilerseniz nar eksisi ile tadlandirabilirsiniz.
Yerken uzerine ceviz ici dokebilirsiniz.



 BAT 
afiyet olsun bunun üstünede tatlı güzel gider :)